Що варто знати при купівлі королеви літніх ягід, розповіли вінницькі фахівці

Триває пік дозрівання нашої улюбленої полуниці, без якої важко уявити літо. У цей час на ринках та в магазинах з’являється багато свіжої, смачної й корисної ягоди.
Корисна для здоров’я
Усі знають, що полуниця – смачна і корисна для здоров’я, це джерело вітамінів. Найбільше у ній вітаміну С. Полуниця може допомогти в боротьбі зі стресом завдяки вмісту вітамінів групи В, а ще допомагає зміцнити серце та судини завдяки антиоксидантам. Вона є низькокалорійною та може допомогти схуднути.
Звісно, найкориснішою та найсмачнішою є свіжа полуниця. Проте її полюбляють їсти з йогуртом, сметаною, кисломолочним сиром чи морозивом.
А ще є ціла купа різних десертів, де за основу береться полум’яна ягода. Один із трендових літніх десертів – «Хваче». Це корейська холодна солодка страва, яку готують у спеку. У прозору мисочку набирають кубики льоду, наливають молоко і додають фрукти (полуниці, абрикоси, банани, лимона тощо). Для балансу смаку ставлять дрібку солі.
Також гарно охолодить у спеку і зарадить вітамінною енергією смузі. Для цього у блендері треба змішати полуницю, банан, молоко, мед або цукор та гранолу або вівсяні пластівці.
А ще можна самостійно приготувати корисне полунично-сирне морозиво. Для його приготування беруть полуницю, кисломолочний сир, мед або цукор та змішують всі інгредієнти в блендері або кухонному комбайні. Масу треба заморозити до затвердіння (мінімум 3 години) – і насолоджуватися.
Ще з холодних десертів популярними є молочно-полуничне желе чи сорбет.
А для тих, хто любить випічку, варто приготувати полуничний чизкейк, сирну запіканку з полуницею або оладки.
Не пробуйте немиту ягоду на базарі
На вінницьких ринках ціна на полуницю сьогодні коливається від 100 до 120 гривень за кілограм. На цей фактор впливає свіжість та якість ягоди, її розмір або навіть місце продажу.
У супермаркеті ягода ще дорожча. Але наразі полуниця коштує менше, ніж завезені черешні. Проте це зовсім недешево як для сезонної та місцевої ягоди.
У соцмережах можна побачити фотографії з ринків, де показано викинуті ягоди, по кілька ящиків. Тобто за такою ціною не завжди розкуповують продукт, який швидко псується.
Але, якщо ви все ж надумали купити королеву літніх ягід, щоб посмакувати свіжою, зварити джем чи приготувати цікавий десерт, то варто прислухатися до порад фахівців.
Лікар-паразитолог Вінницького обласного центру контролю та профілактики хвороб Олександр Козачишин радить ніколи не куштувати «на пробу» немиту полуницю на ринку:
– Будь-яку полуницю треба ретельно мити, і не тому, щоб позбутися хімікатів, якими обробляють ягоди, але й через гельмінти (глисти).
Здавалося б, де полуниці, а де глисти? Річ у тім, що полуниці дуже часто підживлюють незнезараженим гноєм як натуральним добривом. На жаль, трапляється й таке, що ділянку удобрюють навіть вмістом надвірних вбиралень без попереднього компостування. Потрапивши до ґрунту, яйця глистів протягом 10-45 діб у залежності від погодних умов стають заразними і зберігають життездатність роками. До відома: 1 самка аскариди за добу відкладає до 250 тис. яєць.
За інформацією Вінницького ОЦКПХ, щорічно у Вінницькій області реєструють близько 2000 випадків геогельмінтозів, пов’язаних із ґрунтом. Найбільш важко ураження гельмінтами переносять малі діти.
Уникайте неприродно крупних ягід
Заразитися можна не тільки через немиті полуниці, а й через будь-яку городину й садовину, якщо їх споживати без миття і термічної обробки.
А фахівці Держпродспоживслужби нагадують, що свіжі фрукти та овочі можуть містити надлишок нітратів. Це добрива, які у великих дозах можуть бути шкідливими, особливо для дітей, вагітних та людей із хронічними хворобами. Поради такі:
– Купуйте овочі і фрукти тільки в перевірених місцях з лабораторним контролем.
– Уникайте занадто великих чи яскравих плодів — це може бути ознакою надлишку добрив.
– Ретельно мийте продукти.
– Не їжте плоди із ознаками псування.
Читайте також:
“Не картайте себе”: дієтологиня розповіла, як відновитися після свят
Скільки коштують черешня і полуниця на різних локаціях Вінниці
Підготувала Оксана НІКІТІНА, «СічНьюз»