Сьогодні, п’ятого січня, відзначається Міжнародний розвантажувальний день. Розвантаження є дієтологічним терміном, який означає скорочення кількості їжі у щоденному раціоні, щоб шлунок “відпочив” від такої кількості навантаження.
З цієї нагоди “СічНьюз” провело інтерв’ю з дієтелогинею Ольгою Яценко з Хмельниччини. Ми запитали її про те, як вона ставиться до однієї з найпопулярніших дієт за увесь час: «Кето-дієти».
Кето-дієта, сама по собі, представляє скорочення вуглеводів до критичного мінімуму та підвищення жирних продуктів до критично-максимального, доки кількість білків може коливатися від пониженого до помірного рівня, – розповідає Ольга Яценко.
Ця радикальність у світі дієт не є позитивною. За словами Ольги, кето-дієта має здатність порушувати гормональний та метаболічний баланс в організмі.
Маю на увазі, що існує велика ймовірність ускладнити процес дефекації – у вигляді запору або проносу. Кількість холестерину у тілі суттєво розпочинає зростати, відколи ви вирішили перейти на цю дієту, – додає Ольга Яценко.
Холестерин міститься у великій кількості в тваринячих продуктах, таких як свинина, яловичина та навіть курятина, яку не забороняє вживати кето-дієта.
Одними з найголовніших недоліків кето-дієти є мала ефективність, складне починання та несумісність з будь-якими протипоказаннями. Тобто, якщо ви страждаєте ввід нижче зазначених вад організму, категорично заборонено практикувати цю дієту:
Окремо варто відзначити, що не можна переходити на кето-дієту в момент гострого хворобливого стану – будь то ГРВІ або інфаркт. Це абсолютні, але тимчасові протипоказання.