Ліси Вінниччини щедро вродили грибами: де шукати найкращі місця для збору

На Вінниччині – справжній грибний бум. Мешканці області масово вирушають до лісу на “тихе полювання”, повертаючись додому з повними кошиками білих грибів, опеньків і маслюків. Осінь цього року видалася дощовою, а отже – грибною.

Де шукати гриби
Серед найпопулярніших грибів регіону – білі гриби, маслюки, підберезники, сироїжки та опеньки.
У вересні саме вони найчастіше потрапляють до кошиків грибників. А от у жовтні та листопаді продовжують активно рости маслюки та опеньки.
На початку жовтня, коли погода ще м’яка, у вінницьких лісах можна натрапити й на підосичники, підберезники, зеленушки, лисички та рядовки (сивушки) – ці гриби люблять вологу землю та сонячні галявини. Грибники кажуть: саме цей період – найкращий для “тихого полювання”, бо ліс ще теплий, а грибів – найбільше.
Проте не у всіх лісах Вінниччини щедрий урожай. Досвідчені грибники радять вирушати у Шкуринці, Стрижавку та Лисогору – там, кажуть, «ліс говорить» і грибів вистачає на всіх.
Кулінарна магія: як приготувати осінні гриби
Журналістка “СічНьюз” зібрала кілька смачних і перевірених рецептів від наших читачів. Адже кожна господарочка або господар мають свій секрет приготування грибів.

Марія Іванишина ділиться улюбленою стравою:
Підсмажити одну цибульку до золотистого кольору. Додати порізані кубиком або слайсами білі гриби, смажити до рум’яної скоринки. Потім залити вершками або домашньою сметаною – якщо смачна, густенька. Куплену краще не брати. Коли вершки загуснуть, додаю зубчик часнику. Виходить дуже смачно – особливо з дерунами або картопляним пюре, – ділиться дівчина.
Ще кілька ідей від редакції
1. Грибна юшка по-вінницьки
Обсмажте моркву, цибулю, картоплю і підберезники, залийте водою й тушкуйте з лавровим листом та чорним перцем. В кінці додайте ложку вершкового масла – аромат гарантований!
2. Мариновані маслюки з часником і кропом
Відварені маслюки залити маринадом (один літр води, дві ст. ложки солі, три ложки оцту, лавровий лист, перець, часник). Настояти добу – і можна смакувати.
3. Пиріг із грибами та сметанною заливкою
На тісто викладіть обсмажені опеньки з цибулею, залийте сумішшю з яєць і сметани, запікайте до золотистої скоринки.
Безпека понад усе
Лікарі нагадують: навіть досвідчені грибники іноді можуть помилитися. Не варто збирати гриби, в яких ви не впевнені, або ті, що ростуть поблизу доріг та промислових зон.
Читайте також:
Українцям в Європі урізають допомогу: Німеччина й Швейцарія посилюють обмеження
Як боротися з осінньою депресією: поради, що справді працюють
Яна ТИХОЛАЗ, “СічНьюз”