Дві смерті та десятеро дітей серед постраждалих – така невтішна статистика з початку жовтня в області.
Тепла погода та осінні дощики сприяють гарному росту грибів та активним прогулянкам любителів «тихого полювання» до лісу. Повні кошики вантажаться до багажників автівок. Рясніють яскравими світлинами сторінки соцмереж. А у лікарів додаються пацієнти з отруєннями.
Якщо з початку жовтня в Україні грибами отруїлося до 60 осіб, то на Вінниччині – аж 40. Це найбільший показник серед областей.
Серед постраждалих – десятеро дітей. На жаль, є два летальних випадки. Нещодавно отруєння грибами завершилося смертю для двох жмеринчанок.
Найбільше по області випадків отруєнь цьогоріч зафіксовано в Могилів-Подільському районі.
На Вінниччині спалах отруєння грибами спостерігався у 2000 та 2016 роках. Тоді найбільшим показником було 160 випадків, – розповідає генеральний директор обласного центру контролю і профілактики хвороб Ігор Матковський.
З початку грибного сезону від отруєння грибами постраждали 40 людей, розповіла «СічНьюз» завідувачка відділу епідеміологічного нагляду (спостереження) та профілактики неінфекційних захворювань Вінницького обласного центру контролю та профілактики хвороб Оксана Скоробогач:
Двоє людей померли. Це жінки віком 40 і 33 роки, жительки сіл Жмеринської громади. Останній резонансний випадок отруєння сумішшю дикорослих грибів, серед яких ймовірно була бліда поганка. Мати сама назбирала грибів і нагодувала стравою з них усію сім’ю: гриби їли вона сама, чоловік і троє дітей віком шести і семи років. Жінка померла, її чоловік після детоксикаційної терапії – в задовільному стані, а діти – в тяжкому стані в Національній дитячій спеціалізованій лікарні Охматдит.
Але наразі грибний сезон в розпалі, тому варто пам’ятати, що причини отруєння лісовими грибами – різні. Це як безпосередньо приготування отруйних грибів, так і умовно їстівних (ті ж маремухи). Частою причиною хвороби є неправильне приготуванням їстівних грибів та збір їстівних грибів, які ростуть поряд з отруйними. А головне правило грибника: сумніваєшся – не бери!
Фахівці Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області радять взагалі відмовитись від споживання дикорослих грибів. Замініть їх грибами, що вирощуються штучно, продаються у торговельній мережі. В жодному разі не купуйте свіжі (сушені, солені, консервовані) гриби на стихійних ринках чи у продавців на автошляхах.
Вживати гриби категорично заборонено дітям до 12 років, літнім людям, вагітним та жінкам, які годують грудьми.