Грибні місця у Вінниці: у розпалі сезон “тихого полювання”

Сироїжки, голубінки, варги, майські гриби, маремухи, бабки, жовтяки – це далеко не повний перелік колоритних діалектних та «правильних» літературних назв літніх грибочків. Після злив дари лісу рясніють у лісових корчах, щедро наповнюючи кошики та відра любителів «тихого полювання». Є навіть у наших лісах навіть «король» грибного царства – білий гриб, боровик!

Грибні вихвалянки та заздрощі
Грибарі активно відвідують ліси Вінниччини, але насправді гриби вродили не у всіх лісах та районах. Любителі «тихого полювання» з Вінниці Любов Василівна та її чоловік розповіли, що у приміському лісі не надто щедрий «улов»:
Приїхали на кінцеву зупинку автобусного маршруту «Бучми-ліс», адже побачили заманливі фотографії у фейсбуці. Але ми не назбирали багато, трохи білих є, – зізналися вони.

А от мешканка з південнішої частини Вінниччини (Крижопіль) Галина Михайлівна похвалилася щедрим збором:
Нещодавно, наприкінці весни, просто цілі зарослі надибала грибів підсадків. Це весняний гриб, уже пройшов його сезон. Я такого ще не бачила, у це місце мене повела сусідка. Ми заповнили всі відра і навіть зняли верхній одяг, в який складали гриби. А ще зараз активно починають збирати кобзарі, голубінки, жовтяки. Але я ще не ходила по них, це знайомі вже приносили. А печериці ростуть у полі, на городі та під плотом у нас.

Смачні фотографії грибних уловів активно виставляють у спеціалізованих спільнотах. Ми знайшли світлини, зроблені у лісах Вінницького, Тульчинського, Гайсинського районів, у міському Лісопарку і навіть поміж трамвайних колій у Вінниці. Одні – вихваляються, а інші – ковтають слинки:
Який район? Я весь ліс обійшла, але, крім сироїжок нічого немає. Теж Вінницька область, – пишуть у коментарях до подібних світлин.

Висловлюють навіть звинувачення, що користувачі трохи читерять і викладають фотки минулих років. Заздрість чи об’єктивність – це вже не нам вирішувати.
Поки отруєнь на зафіксовано
Традиційно погляди на те, чи варто вживати дикорослі гриби у їжу, кардинально розходяться. Однак це не скасовує цього прадавнього промислу, який обріс цілою низкою народних знань, традицій, вірувань, науково доведених та зовсім необгрунтованих логікою правил збирання, поводження, зберігання та переробки грибів. А ще ми маємо різноманітні рецепти їх приготування. Однак далеко не всі грибники є досвідченими і мають від кого перейняти корисні знання.

Статистика щороку неприємно вражає цифрами харчових отруєнь, спровокованих неправильним збором, зберіганням, приготуванням грибів або вживанням отруйних грибів у їжу. На території України поширені як смертельно отруйні, так і дуже отруйні та просто отруйні гриби.

Отруєння найчастіше спричинене не лише вживанням отруйних грибів, а й неправильним приготуванням умовно-їстівних грибів, вживання старих, зіпсованих їстівних грибів або ж грибів, що мають двійників чи змінилися внаслідок мутації (навіть білі гриби та підберезники мають своїх небезпечних двійників). Тому традиційно у цей період медики закликають любителів «тихого полювання» бути обережними.

За інформацією Вінницького обласного центру контролю та профілактики хвороб, на сьогодні в області не зареєстровано жодного випадку харчового отруєння, пов’язаного із вживанням грибів. І це дуже приємна інформація, зважаючи на те, що минулого року Вінниччина очолювала «чорний список» лідерів по Україні за кількістю отруєнь та летальних випадків.

Точніше, у 2025 році вже було зафіксовано три випадки отруєння грибами, але це були не свіжі гриби, а консервовані та сушені мухомори.

Правила збору дикорослих грибів
– збирати треба тільки під контролем досвідчених грибників;
– гриби, в яких ви сумніваєтесь, ніколи не кладіть до кошика;
– якщо ви знайшли їстівні гриби, а поруч з ними ростуть отруйні або невідомі вам, не збирайте ці гриби (можлива їх мутація чи запилення отруйними спорами);
– краще збирати гриби рано-вранці: вони свіжі, міцні, добре зберігаються;
– вдома ще раз перегляньте всі зібрані гриби. Якщо помітите отруйний або невідомий вам гриб – одразу ж викиньте його;
– ніколи не пробуйте сирих грибів, в яких ви сумніваєтеся;
– зібрані гриби потрібно у цей же день приготувати, тобто відварити, посмажити чи законсервувати;
– при консервуванні грибів треба використовувати оцет, щоб не допустити інших харчових отруєнь, наприклад, ботулізму, який характерний для загерметизованих консервів;
– при вживанні грибів чи страв із них слід їх їсти у невеликій кількості. Якщо за ніч чи день ніяких неприємних симптомів не виникло, тоді можна вживати далі;
– дітям їсти гриби заборонено. А ще протипоказані вони при хворобах печінки, нирок, шлунку, підшлункової залози;
– найбезпечніше вживати не дикорослі гриби, а ті, які продаються у торгівельній мережі (печериці, гливи).
Якщо ви не впевнені у своїх знаннях чи знайдений гриб викликає сумніви, не слід ризикувати своїм здоров’ям та життям! Дотримуйтеся правил приготування грибів. При перших ознаках отруєння не гайте часу і викликайте швидку медичну допомогу.
Читайте також:
«Тихе полювання» під снігом: лікарка розповіла, чи безпечні зимові гриби
Грибарка з Вінниччини поділилася секретами пошуку сморжів
Оксана НІКІТІНА, «СічНьюз»