skip to Main Content
З питань реклами на сайті або співпраці звертайтесь:
Прайс Вакансії

Чоловік з Вінниччини долікувався мухоморами до стаціонару

Ще далеко до початку грибного сезону. Але вже відомі перші випадки отруєння дикорослими дарами лісу. За повідомленням Вінницького обласного центру контролю та профілактики хвороб (ОЦКПХ) , із початку 2025 року в області зареєстровано два випадки отруєння дикорослими грибами. У результаті постраждали троє дорослих.

Мухомори замовив в інтернеті

Ці випадки зареєстровані у Могилів-Подільському районі, який минулого року утримував сумне «лідерство» за кількістю отруєння грибами.

Після появи перших симптомів отруєння постраждалі своєчасно звернулися по медичну допомогу, тому все обійшлося лише лікарнею.

Легковажність деяких громадян взагалі незрозуміла. Наприкінці лютого в реанімаційне відділення Могилів-Подільської окружної лікарні інтенсивного лікування привезли чоловіка у важкому стані. Він був дуже ослаблений і навіть мав галюцинації, -розповіла лікар відділу епідеміологічного нагляду (спостереження) та профілактики неінфекційних хвороб Вінницького ОЦКПХ Світлана Савич. – Лікарі встановили, що чоловік вживав отруйний гриб – сушений мухомор. І найцікавіше, що робив це, як він сказав, з лікувальною метою. Сушені мухомори він замовив через інтернет.

Власноруч заготовили гриби

Другий випадок отруєння також стався в Могилів-Подільському районі. Чоловік і дружина потрапили в лікарню після того, як на вечерю з’їли консервовані гриби власного приготування. Пацієнти були у стані середньої важкості, допомогу отримали своєчасно, і на третю добу їх виписали з лікарні.

Збирали гриби вони восени 2024 року біля свого села. За словами постраждалих, гриби були схожі на сироїжки.

В Європі дикорослі гриби не споживають

В Україні налічується понад 100 видів отруйних грибів, з них дуже небезпечними вважають 20-25 видів.

Відомості щодо їстівності окремих видів грибів дуже суперечливі. У країнах Західної Європи лісові гриби в їжу зовсім не вживають. А споживають лише гриби, спеціально вирощені у закритому ґрунті. Тому отруєнь ними в Європі практично не буває.

Але отруєння можуть бути викликані навіть їстівними грибами. Наприклад, споживають перерослі гриби або порушується технологія приготування. Лікарі застерігають: жоден спосіб технологічної обробки не знешкоджує токсичність отруйного гриба.

Оксана НІКІТІНА, «СічНьюз»

Читайте також

«Тихе полювання» під снігом: лікарка розповіла, чи безпечні зимові гриби

Вінниччина б’є антирекорд з отруєння грибами

Поділитися
0 0 голосів
Рейтинг статті
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Back To Top