Вінничанка навчила фудблогера Костянтина Грубича готувати великодню начинку

Нещодавно вінничанка Наталія Станкевич потрапила у новий випуск на ютуб-каналі «Костянтин Грубич: історії зі смаком» із рецептом приготування старовинної подільської страви. Начинка з м’ясом – це традиційна страва, яку готували до Великоднього столу. І відомий фудблогер високо оцінив її.
Збирає рецепти старовинних наїдків
Наталя Василівна – учителька української мови та літератури у Вінницькому ліцеї №20. Вона здавна цікавиться збереженням народних традицій та культури рідного краю. І нашими локальними старовинними наїдками також. А наприкінці минулого року вчителька взяла участь разом із школярами у зйомці відеочеленджу про Різдвяні обрядові традиції. А саме – приготування куті на Поділлі.
Старовинні подільські страви Наталія Станкевич записує від різних людей. Пекли та варили різну смакоту її обидві бабусі, від яких також багато навчилася, розповіла господиня.
– Бабуся по батькові жила на Іллінеччині у селі Бабин. Все життя була кухаркою по весіллях, та й взагалі смачно готувала. Я дуже любила її пиріжки із солоним сиром, рибний холодець із півником. Бабуся з маминого боку була родом із Калинівського району, села Польова Лисіївка. Її коронна страва – засипана капуста. У нас на Вінницьких Хуторах місцева традиційна страва – киселиця. Це ніби кисіль, але вариться на борошні. Подільська кухня – дуже багата, різноманітна. У ній українські традиційні страви живуть поряд із польськими та єврейськими. Ми повинні зберегти ці традиції, – каже Наталія Станкевич.
Знімав із пані Наталією не одну страву

Познайомилася з ведучим Костянтиномом Грубичем Наталія минулого року, під час проведення у її школі фестивалю вареників. Саме тоді журналіст розгледів у вінницькій педагогині справжню хранительку народних кулінарних традицій.
Минулого разу Костянтин Грубич прихав до Вінницьких Хуторів відзняти, як Наталія Станкевич готує старовинну страву бадзьоню. Ця смакота – давня автентична страва Теплицької, Гайсинської та Іллінецької громад Вінниччини.
А також пані Наталя взяла участь у записі випуску про приготування іншої традиційної страви Вінницьких Хуторів. Це – пиріжки із зеленим перетертим горохом. Їх готувала Олена Щербацька.
Рецепт начинки записала в Мурованих Курилівцях

Цього разу вінничанка вразила відомого столичного ведучого рецептом однієї з традиційних страв, що готуються до найбільшого свята на Поділлі, Великодня. Рецепт начинки з м’ясом записала від своєї куми, яка мешкає в Мурованих Курилівцях
– Зазвичай така начинка може бути зроблена з різного м’яса, найчастіше – з яловичини або свинини. Але також використовують і курятину, й індичатину. Наталія Станкевич за порадою своєї куми з півдня області готує з індичкою. Я куштував. Дуже і дуже! – написав у соцмережах Грубич.
Рецепт подільської великодньої начинки з м’ясом
– Тісто: 500 мл кефіру.
-1/2 чайної ложки соди1 чайна ложка солі.
-1 яйце.
500 г борошна.
Начинка для 2 коржів (спечених напередодні з тіста):
-200 г свіжих грибів1 цибулина;
-500 г відвареної індички;
-500 мл молока;
250 мл бульйону;
-5 яєць.
-Перець, коріандр, сіль – до смаку.
А детальний рецепт приготування від Наталії Станкевич можна подивитися тут.
Пані Наталія наголошує, що у кожної господині – свої секрети приготування. Головне – готувати з вірою в перемогу та смакувати свої рідні страви.
Читайте також:
Унікальні подільські страви представили на виставці гастроспадщини
«Вінницькі» чехи, грузини і поляки зберегли свої гастрономічні традиції
«Вінницькі» чехи, грузини і поляки зберегли свої гастрономічні традиції
Оксана НІКІТІНА, фото із фейсбук-сторінки Костянтина Грубича